ABCEgipt -> Egipt -> Atrakcje turystyczne -> Kuchnia Egipska ->

Kuchnia Egipska

 

Egipska kuchnia jest inspirowana kuchnią turecką i arabską oraz kuchnią krajów Śródziemnomorskich.

W Egipcie jako kraju w przeważającej mierze zamieszkałym przez wyznawców Islamu - nie podaje się wieprzowiny, dlatego serwowane są dania wyłącznie z drobiu i wołowiny.

Potrawy stanowią kombinację warzyw i różnych rodzajów mięs polewanych sosami i przyprawionych ziołami.

Najczęściej używane przyprawy to: kminek, kurkuma, kolendra, imbir, sezam, goździki, pietruszka oraz mięta.

Główny posiłek spożywają najczęściej po południu, między 14.00 a 17.00. Składa się on z:

  • przekąsek (mezze) - wśród których dominują marynowane warzywa z zimnymi sosami
  • zupy (chorba): mięsne (lahma), warzywne (chudar) lub rybne (samak)
  • dania głównego - na które serwuje się przyrządzone na różne sposoby mięso kurczaka, wołowinę lub baraninę; podaje się je z warzywami i chlebem
  • owoców - pyszne i słodkie można jeść przez cały rok; zimą najlepsze są banany, daktyle, pomarańcze i granaty; z kolei lato to sezon na melony, brzoskwinie, śliwki i winogrona
  • słodkości - egipskie desery zaspokoją najbardziej wybrednego łasucha

 

Smacznego (hani'an) - mówi się nie przed, ale po posiłku.

 

WYBRANE POTAWY:

  • A'aish baladi - okrągły i płaski chleb wielkości talerza, dość niewyszukany w smaku i przypominający fakturą gąbkę
  • A'aish fransawi - chleb francuski, podobny do europejskich bułek
  • Ads - gęsta zupa fasolowa
  • Babaganuk - gęsta pasta złożona z sosu sezamowego (tahina) połączonego z pieczonym, a później zmielonym bakłażanem i czosnkiem, często też z natką pietruszki
  • Basbusa - deser z kaszy manny ze słodkim syropem, orzechami i rodzynkami
  • Basturma - wędzone mięso przypominającym włoskie pastrami
  • Batingan - to marynowane i smażone oberżyny
  • Bisara - puree z fasoli z dodatkiem czosnku i smażonej cebuli
  • Firekh - kurczak przysmażany na ruszcie
  • Fiteer - rodzaj pizzy przygotowanej na miękkim cieście; nadzienie może być serwowane w środku potrawy lub na jej wierzchu; może być słodkie lub pikantne
  • Foul - duża brązowa fasola specjalnie przyrządzona na tłuszczu, często w sosie pomidorowym
  • Fuul - zmielony bób, zwykle włożony w kawałek chleba shammy (podobnego do pity)
  • Gibna beida - ser biały, podobny w smaku do greckiego sera feta
  • Gibna rumi - ser rzymski, twardy i o wyrazistym smaku, w kolorze biało-żółtym
  • Hamam (gołąb) - zwykle podaje się go z nadzieniem z ryżu i przypraw, może być również podawany w postaci gulasz z cebulą, pomidorami, ryżem albo drobno mieloną pszenicą
  • Hummus - sos sezamowo-grochowy (gotowany groch zmielony na pastę i wymieszany z czosnkiem i cytryny)
  • Isan asfur - zupa gotowana na wołowinie z drobnym makaronem, który kształtem przypomina ptasie języczki (stąd nazwa zupy)
  • Karkadey - bardzo smaczny napój z hibiskusa
  • Kebab - mięso z rożna, zwykle jagnięce (odpowiednik z kurczaka nazywa się shis tawouk), podawane na warstwie pietruszki, czyli badounis, a w droższych restauracjach ze smażonymi pomidorami i cebulą; w innych restauracjach kebab podaje się z chlebem, sałatką i pastą sezamową, zwaną tahina
  • Kebab halla - gulasz barani z kminkiem
  • Kebda firekh - wątróbka drobiowa, bardzo miękka i ma konsystencję pasztetu
  • Kufta - kulki z mielonej baraniny, z dodatkiem cebuli i przypraw, pieczone na ruszcie
  • Kushari - danie z ryżu, makaronu, soczewicy i cebuli, polane ostrym sosem pomidorowym lub czosnkowym
  • Limoon - sok cytrynowy domowej roboty
  • Mahallabija - pudding ryżowy posypany orzeszkami pistacjowymi
  • Makarona beszamel - egipska lasagne z mięsem mielonym w sosie beszamel; wersja bez makaronu to kusa beszamel - zamiast makaronu jest cukinia
  • Mahszi - potrawa podobna do polskich gołąbków; odpowiednio przyrządzony ryż z odrobiną mięsa wołowego jest zawijany w liście winogron (mahszi
    łaraanab), liście kapusty (mahszi kromb), nadziewany we wcześniej wydrążoną cukinię (mahszi kusa), pomidora (mahszi tomatom) czy bakłażana (mahszi bitengen),
    a później pieczony.
  • Mokh - móżdżek podawany w kawałkach, smażony w dużej ilości oleju, lub w całości, przystrojony pietruszką
  • Muluchija - gęsta zupa z juty (warzywo liściaste podobne do szpinaku), lekko kleista
  • Musaga - mieszanka bakłażanów, pomidorów, czosnku, oleju i przypraw, zapiekana w piekarniku
  • Sahleb - ciepły napój z grysiku, mleka i siekanych orzechów
  • Shammy - chleb podobny do pity
  • Shoarma - chlebek nadziewany skrawkami marynowanej jagnięciny i sałatą, polany sosem sezamowym
  • Shorba ads - zupa z soczewicy, z dodatkiem mielonego kminku i cytryny
  • Szisz kbab - grillowane mięso baranie, wątroba i cebula
  • Szurbet ads - zupa z soczewicy z dodatkiem mielonego kminku i cytryny
  • Taameja - wyglądem przypomina nasze kotlety mielone, jednak jej głównym składnikiem jest mielona fasola z dodatkiem przypraw
  • Ta'amiyya/falafel - mielone nasiona ciecierzycy i przyprawy, smażone w cieście (nazywa się to felafel) i włożone w kawałek shammy razem z sałatką i tahina
  • Tabbula - rodzaj sałatki z kaszy kus-kus, cebuli u ziół
  • Tahina - sos sezamowy, często doprawiany czosnkiem i sokiem z limonki
  • Tomaten - kawałki pomidorów w sosie ziołowo-czosnkowym
  • Torli - duszone warzywa podawane zwykle z jagnięciną lub też wołowiną
  • Umm ali - słodkie ciasto z orzechami i rodzynkami, maczane w gorącym mleku
  • Yansoon - napój anyżowy, podobny w smaku do lekarstwa
  • Zabaddy - jogurt

 

Do najpopularniejszych potraw egipskich należą:

  • różnego typu sałatki, niewiele mające wspólnego z europejskimi odpowiednikami
    • Batingan - marynowane i smażone oberżyny
    • Bisara - puree z fasoli z dodatkiem czosnku i smażonej cebuli
    • Tabbula - rodzaj sałatki z kaszy kus-kus, cebuli i ziół
    • Tomaten - sałatka z kawałków pomidorów w sosie ziołowo-czosnkowym
  • zupy:
    • Molochija - gęsta zupa z juty o smaku przypominającum szpinak, lekko kleista
    • Shorba ads - z soczewicy z dodatkiem mielonego kminku i cytryny
  • dania główne to najczęściej:
    • Harisa - sos pomidorowy z dodatkiem przypraw, smażonej cebuli i jajek
    • Hummus - sos sezamowo-grochowy
    • Kebab halla - gulasz barani z kminkiem
    • Kofta egipska - krokiety zrobione z mielonego mięsa baraniego z przyprawami, pieczone na rożnie razem z pieczarkami i cebulą; do tego sos jogurtowy i ryż albo tabbula, czyli kasza kus-kus z cebulą i ziołami
    • Kushari - danie z ryżu, makaronu, soczewicy i cebuli, polane ostrym sosem pomidorowym lub czosnkowym
    • Shoarma - chlebek typu pita nadziewany skrawkami marynowanej jagnięciny i sałatą, polany sosem sezamowym
    • Szisz kebab - grillowane mięso baranie, wątroba i cebula
    • Ta’amija/falafel - smażone kulki z uprzednio zmiksowanej ciecierzycy/fasoli
    • Torli - duszone warzywa podawane zwykle z jagnięciną lub też wołowiną
  • desery:
    • Baklawa - strudel z orzechami, migdałami i miodem
    • Basbusa - deser z kaszy manny ze słodkim syropem, orzechami i rodzynkami
    • Kunafa - ciastko składające się z warstw cienkiego i kruchego ciasta przekładanego miodem i orzechami
    • Mahallabija - pudding ryżowy posypany orzeszkami pistacjowymi
    • Umm ali - słodkie ciasto z orzechami i rodzynkami, maczane w gorącym mleku

NAPOJE

Herbatę (shay) to napój narodowy, pija się w Egipcie zawsze i wszędzie. Liście herbaciane gotuje się w czajniczku i słodzi, nie żałując cukru. Podaje się samą lub z dodatkiem mleka. W upalne dni najlepiej pić herbatę miętową (shay bi na’na’).

Kawa (qahwa), tradycyjnie mocna i bardzo słodka (ziyada), jest parzona z dużą ilością cukru w tygielku i rozlewana do maleńkich filiżanek. Kawa średnio słodka (mazbut), z odrobiną cukru (ariha) lub bez cukru (sada).

Wodę najlepiej pić z butelek fabrycznie zamykanych, a nie z karafek stawianych w restauracjach na stół. Przed wypiciem warto sprawdzić, czy kapsel lub nakrętka nie są naruszone, gdyż zdarzają się przypadki ponownego napełniania butelek wodą z kranu.

Soki (asir) - tanie, smaczne i orzeźwiające, wyciskane ze świeżych owoców: pomarańczy (burtu’aan), truskawek (farawla), granatów (ruman), mango (manga), bananów (mohz) lub z trzciny cukrowej (asab). Popularne są także soki warzywne: ogórkowy (khiyar), pomidorowy (tamaatin), marchewkowy (gazar) czy pomarańczowo-marchewkowy (nuss wa nuss). Pyszny i bardzo popularny jest napar z liści hibiskusa (karkadeh).


TRUNKI

Egipcjanie, to w większości naród muzułmański, więc rzadko piją alkohol. Miejscowe produkty alkoholowe takie jak: wina, giny, brandy i whisky nie należą do światowej czołówki.

Miejscowe piwo Stella jest dość słabe, za pół litra trzeba zapłacić od 6 LE wzwyż (w zależności od klasy lokalu), dużo mocniejsze, ale i droższe jest Stella Export (15 LE).

Warto natomiast spróbować zibiby, egipskiej odmiany ouzo. Trunek ten pija się także nierozcieńczony.

W hotelach i większych restauracjach można zamówić drinki lub importowane piwa, ale niestety, są drogie.

Dużo lepszym rozwiązaniem jest zakup importowanego alkoholu w supermarkecie lub sklepie wolnocłowym. Przed upływem 24 godzin od wjazdu do Egiptu można kupić maksymalnie 4 litry. W ciągu 48 godzin - 3 litry. Jedyny warunek - trzeba okazać paszport. W Kairze są trzy sklepy wolnocłowe:

  • na lotnisku
  • 500 m od hotelu "Atlas-Zamalik"
  • w hotelu "Sheraton" w Dokki

 

WYBRANE PRZEPISY


Egipskie ciasto kukurydziane

Składniki:

  • 1 l mleka
  • 25 dag mąki kukurydzianej
  • 12 dag cukru
  • 3 jajka
  • 5 dag masła
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • 5 plastrów ananasa lub cząstek pomarańczy


Zagotować mleko z wanilią. Powoli dosypywać mąkę, stale mieszając by nie potworzyły się grudki. Zdjąć z ognia, dodać pojedynczo żółtka, masło, na końcu ubitą pianę. Wszystko wymieszać. Przełożyć do wytłuszczonej i oprószonej mąka formy. Piec ok. 1 godziny w nagrzanym piekarniku. Po ostygnięciu ozdobić owocami.

Egipski kebab

Składniki:

  • 500 g mielonej baraniny / wołowiny
  • cebula
  • jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • 12 kapeluszy pieczarek
  • czerwona papryka
  • 12 malutkich cebulek
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz


Mięso wymieszać z jajkiem, posiekaną cebulą, roztartym czosnkiem, przyprawić. Formować krokiety o długości 5cm, grubości 2 cm. Nakładać na szpikulce, przegradzając pieczarkami, cebulkami i kawałkami papryki. Posmarować oliwą i piec na ruszcie lub smażyć na patelni. Podawać z sosem jogurtowym i ryżem

Falafel

Składniki:

  • 80 dag cieciorki
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki pietruszki
  • 2 gałązki kolendry
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól, pieprz
  • cukier
  • 50 dag tłuszczu
  • sałata
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki octu


Ugotowaną cieciorkę zmiksować. Posiekać czosnek, 1 cebulę i zioła. Dodać cieciorkę, żółtko i bułkę tartą. Przyprawić. Ulepić kulki i smażyć w głębokim tłuszczu. Pozostałe cebule pokroić w krążki.
Przygotować sos winegret: ocet utrzeć z olejem, przyprawić cukrem, solą i pieprzem. Wymieszać z umytą i osuszoną sałatą. Podawać z kulkami.

Kofta egipska

Składniki:

  • 500 g mielonej baraniny / wołowiny
  • cebula
  • jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • 12 kapeluszy pieczarek
  • czerwona papryka
  • 12 malutkich cebulek
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz


Mięso wymieszać z jajkiem, posiekaną cebulą, roztartym czosnkiem, przyprawić. Formować krokiety o długości 5 cm, grubości 2 cm. Nakładać na szpikulce, przegradzając pieczarkami, cebulkami i kawałkami papryki. Posmarować oliwą i piec na ruszcie lub smażyć na patelni. Podawać z sosem jogurtowym i ryżem.

Ryż po egipsku

Składniki:

  • 250 g ryżu
  • 50 g oliwy
  • łyżeczka pasty pomidorowej
  • sól


Ryż wymyć, dokładnie osuszyć, smażyć na tłuszczu mieszając, aż stanie się szklisty. Wlać osoloną wodę (1/2 l) i gotować na małym ogniu 3-4 min. zmniejszyć płomień i gotować 25 min. pod przykryciem dodając pastę pomidorową. Podawać do potraw z mięsa, ryb lub warzyw.

Sałatka egipska

Składniki:

  • 2 szkl. fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • pół szklanki oliwy
  • sok z cytryny
  • cebula

Fasolę namoczyć, ugotować, ostudzić. Czosnek drobno posiekać, dodać pozostałe składniki oprócz cebuli i wymieszać. Wstawić do lodówki. Posypać siekaną cebulą.